Vergeten groenten:
Met deze groenten wordt bedoeld groenten die vroeger heel normaal waren in ons dagelijks menu, maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij een groot aantal mensen.. Er liggen steeds minder groenten bij de groenteboer of supermarkt die van oudsher in Nederland geteeld werden. Bij de echte volkstuinders zijn een aantal vergeten groenten wel bekend, voor de volkstuinders die pas beginnen staan er hieronder een aantal die de moeite waard zijn om die zelf te gaan zaaien.

 

 Romeinse sla:
Romeinse sla wordt ook wel bindsla genoemd en is vooral bekend in Zuid Europa. In Nederland wordt het veel gebruikt door de moestuinders. Deze sla soort is 5 keer zo gezond als kropsla, is erg fris en knapperig. Je kunt de sla ook stoven, maar is eigenlijk rauw het lekkerst. De sla groeit verticaal omhoog dus alle bladeren zitten opeengepakt, daardoor kun je ze ook wat langer bewaren in de koelkast. Er zijn diverse soorten te verkrijgen, de rode zal zeker niet misstaan in de siertuin

 

 

 Palmkool:
Palmkool is een koolsoort met donkere bladeren welke palmvormig van de stengel afgroeien. Hij is afkomstig uit het Middellandse zee gebied en wordt ook wel zwarte kool genoemd. De plant kan wel 1 meter hoog worden en heeft lange smalle bladeren, palmkool heeft als grote voordeel dat het voortdurend geoogst kan worden (een soort pluk kool) en wordt van onder naar boven toe geoogst, De smaak is veel zachter dan die van boerenkool.

 

 Pastinaak:
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar komt ook in het wild voor en bloeit als tweejarige plant van juli tot september met een 60-90 cm lange stengel in een geelachtig scherm. De pastinaak is een ongeveer 20 cm lange witgele wortel, en de smaak van een gekookte pastinaak is zeer zoet. Je kunt pastinaak ook prima roerbakken. De plant doet het niet zo goed op klei grond dat komt door de vrij lange wortel, hij vraagt wel een goede bemesting.

 

 

 

 

 

 

 

Snijbiet of Warmoes:
Snijbiet of Warmoes is een bladgroente die we kunnen gebruiken als of in plaats van spinazie. Het kan zowel rauw (in salades) als in stamppot, of gestoofd worden gegeten. Het slinkt veel minder dus je heb ook veel minder nodig. Het blijft ook veel steviger, vleziger en is milder van smaak. Het is een makkelijke groente om te kweken en is ideaal omdat het na het afsnijden steeds weer aangroeit. Zowel de stelen als de bladeren kunnen gegeten worden. Er zijn varianten in rood, wit en groen.

 

 

 Aardpeer:
De aardpeer is een knol die, net als de aardappel, onder de grond groeit. De plant geeft tijdens de bloei prachtige gele bloemen. Hij is makkelijk te telen en doet het vrijwel op iedere grondsoort. Je kunt ze in april zaaien, waarna je gedurende de hele winter de aardperen kunt oogsten. De plant is vorstbestendig, en door de vorst worden de aardperen alleen maar lekkerder. Je kunt ze net zo eten als een gewonen aardappel er zit alleen meer smaak aan de aardpeer.

 

Veel tuinplezier,

Bert