Snoeien:

Snoeien is niet zo moeilijk maar je moet wel iets weten van de struiken en heesters die in je tuin staan om ze op de goede wijze te kunnen snoeien. Zo maak je ook onderscheid tussen vormsnoei en verjongingssnoei. Met iets weten van struiken en heesters bedoel ik bijvoorbeeld, of de struik bloeit op één of tweejarig hout.

 

Eénjarig:

Heesters die op éénjarig hout bloeien zijn o.a. de Hortensia Anabelle , de Buddleja (vlinderstruik), Kerria (ranonkelstruik) zo zijn er natuurlijk nog veel meer. Dat wil eigenlijk zeggen, zij bloeien op de nieuwe scheuten. Deze heesters moet je dus direct na de bloei snoeien, het voordeel van het snoeien na de bloei is dat er in de zomer direct nieuwe scheuten worden gevormd. Waarop hij dus volgend jaar weer bloeit.

 

Tweejarig:

Heesters die op tweejarig hout bloeien zijn bijvoorbeeld de Ribes, en de Forsythia. Zij moeten eigenlijk ook ieder jaar worden gesnoeid. Het snoeien doe je dan om nieuwe scheuten te laten ontwikkelen. De oudere scheuten, waarop zij het komende jaar gaan bloeien, worden een beetje uitgedund zodat de struik daardoor wat meer licht krijgt. Aan deze struiken zitten dus zowel één als tweejarige stengels/takken. Hier snoei je dus om de struik telkens iets te verjongen.

 

Vorm:

Zorg ervoor dat je de stengels en scheuten afknipt die naar binnen groeien , zo krijg je een open struik, die op deze manier meer licht krijgt en daardoor ook beter bloeit. Probeer dus altijd op een buiten oog/knop te snoeien zo bepaal je de vorm van de struik. Zijn de struiken te groot geworden dan kun je vaak de meeste soorten gewoon uitdunnen en terug zetten tot zo’n 40 á 50cm.

 

Snoei ook het hele jaar door de beschadigde takken en het dode hout weg. Als je regelmatig snoeit wordt de plant ook weer opnieuw geprikkeld tot het maken van nieuwe scheuten .

 

Tot slot wees niet te bang om te knippen, belangrijk is wel dat je goed en scherp snoei gereedschap gebruikt, zo beschadig je de struik niet en daardoor voorkom je ook eventuele ziekten in de struik. In onze tuinwinkel zijn er verschillende snoeischaren /takkenscharen te koop.

 

Veel tuin en snoeiplezier,

 Bert